ÜGYFELÜNKRŐL

A Katalán Általános Tartomány Történeti Levéltára, katalánul “Arxiu Històric de la Generalitat de Catalunya” néven ismert, a katalán kormányzathoz és közigazgatáshoz kapcsolódó történelmi iratok megőrzéséért és hozzáférhetővé tételéért felelős. Ez az archívum hatalmas dokumentumgyűjteményt tartalmaz, amely Katalónia történelmének különböző korszakait öleli fel, beleértve a középkori és újkori történelmet, valamint az újabb kori feljegyzéseket.

National archive of Catalunya

A Katalán Nemzeti Levéltár főépülete. Forrás: Catalunya, Katalónia, Katalónia, Katalónia, Katalónia, Katalónia: Gencat.cat

1995-ben a Katalán Nemzeti Levéltár Sant Cugat del Vallèsbe költözött. A jelenlegi épület 12 625 négyzetméteres, és 62 kilométernyi dokumentumot tartalmazó polc tárolására alkalmas.

Építésze, Josep Benedito i Rovira egy funkcionális építményt tervezett, amely négy nagy, udvarral összekötött tömbre oszlik. A terek nagy részét raktárként használják, a többi pedig adminisztrációs irodaként, konzerváló laboratóriumként és különböző létesítményekként. Mivel a Katalán Nemzeti Levéltár nagy értékű dokumentumokat őriz, modern biztonsági feltételeket vezettek be a gyűjtemények megfelelő megőrzésének biztosítása érdekében.

MEGOLDANDÓ PROBLÉMA / FELADAT

A környezeti feltételek kulcsszerepet játszanak a dokumentumok megfelelő tárolásában. A nem megfelelő és gyorsan változó hőmérsékleti és páratartalmi viszonyok idővel a tárolt dokumentumok romlásához vezethetnek. A beruházó olyan megoldást keresett, amely lehetővé teszi a valós idejű felügyeletet és riasztást, ha az archívumban nem teljesülnek a kívánt feltételek. A befektető továbbá azt szerette volna, ha grafikonok segítségével elemezni tudja e paraméterek viselkedését.
A telepített eszközök nem használhatják az archívum belső hálózati infrastruktúráját, és vezeték nélkülieknek kell lenniük, mivel idővel az archívum helyiségeiben mozoghatnak.

A Generalitat de Catalunya Történeti Levéltár olyan megoldást keresett, amely lehetővé teszi az archívum helyiségeiben uralkodó környezeti feltételek ellenőrzését.

MEGOLDÁS

A befektető a ControlTemp által javasolt megoldás mellett döntött – az NB-IoT loggereken és az Efento Cloud platformon alapuló környezeti állapotfigyelő rendszer mellett.

Katalonia Temperature and humidity logger in the archive1 620x467 1

Az archívum helyiségeit 30 NB-IoT logger figyeli. Mindegyik eszköz SIM-kártyával van felszerelve. Az adatcsomag költsége a hagyományos GSM-kapcsolathoz képest alacsony – kb. 19 euró 5 év adatátvitelre. Ezen időszak után a kártyák távolról megújíthatók egy újabb időszakra.
Az NB-IoT loggerek a mérési adatokat bázisállomásokon keresztül továbbítják, majd az adatokat az Efento Cloud platformra továbbítják.

Vezeték nélküli hőmérséklet- és páratartalom naplózó – NB-IoT

Az Efento Cloud egy olyan platform, amely lehetővé teszi az érzékelő adatok gyűjtését, elemzését és megjelenítését, jelentések készítését, valamint a felhasználók értesítését, ha az érzékelők által mért értékek a biztonságos tartományon kívül esnek. Az Efento Cloud az összes Efento érzékelővel működik, függetlenül attól, hogy azok milyen kommunikációs technológiát használnak. A platform webhookokat és RESTful API-t kínál, amelyek segítségével könnyen integrálható bármely harmadik féltől származó szoftverrel. A felhasználók webböngészőn vagy mobilalkalmazáson keresztül férhetnek hozzá az Efento Cloudhoz.

raport temperatury efento 620x376 1
Az Efento Cloud platformon elérhető jelentés egy részlete

Az NB-IoT loggereken és az Efento Cloudon alapuló környezetfelügyeleti rendszer megvalósításának legfontosabb előnyei a következők:

  • Távoli hozzáférés a mérésekhez – a felhasználók hozzáférhetnek a hőmérsékletmérésekhez egy webes panelen keresztül vagy az ingyenes Efento mobilalkalmazással.
  • Megjegyzés – a meghatározott riasztási küszöbértékek túllépésekor e-mailben, SMS-ben vagy a mobilalkalmazás push-üzenetként küld értesítést.
  • Hosszú karbantartásmentes működés – az akkumulátorok akár néhány évig tartó karbantartásmentes működést biztosítanak
  • Távoli konfiguráció – az érzékelő konfigurációja távolról módosítható a felhőplatformról

Katalonia Temperature and humidity logger in the archive 2 467x620 1

MEGOLDÁS

Az Efento NB-IoT loggereken és felhőplatformon alapuló megoldás megfelelt a befektető elvárásainak:

  • A meghatározott küszöbértékek túllépésekor a rendszer értesítést küld a felhasználóknak.
  • Az Efento Cloud lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy átfogó, grafikonokkal ellátott jelentéseket készítsenek, és a méréseket a platform 6 évig tárolja.
  • Az eszközök NB-IoT hálózaton kommunikálnak a szerverrel – nem zavarják a létesítmény informatikai infrastruktúráját.
  • A nagy akkumulátorkapacitásnak köszönhetően a készülékek több évig karbantartás mentesen működhetnek.
  • Mivel az egész megoldás vezeték nélküli, az eszközök könnyen mozgathatók az archívum helyiségeiben.