HŐMÉRSÉKLET ÉS PÁRATARTALOM SZIGORÚ FELÜGYELET ALATT
Hőmérséklet és páratartalom felügyelet múzeumokban

A hőmérséklet és a relatív páratartalom tartományát hozzá kell igazítani a kiállítási tárgyak típusához és az anyagukhoz. A különböző anyagokból készült műalkotások tárolásához javasolt a relatív páratartalom és hőmérséklet meghatározott értékeket beállítani pl. a „Determining the Acceptable Ranges of Relative Humidity And Temperature in Museums and Galleries” című tanulmányában foglaltak alapján – Smithsonian Institution.

MILYEN SZINTŰ RELATÍV PÁRATARTALOM MEGFELELŐ A MÚZEUMI KIÁLLÍTÁSOK SZÁMÁRA?

A megfelelő hőmérsékleti és relatív páratartalmi szinteket az EN 15757: 2012 (Kulturális javak védelme – A hőmérséklet és a relatív páratartalom specifikációi a szerves higroszkópos anyagok éghajlat okozta mechanikai károsodásának korlátozása érdekében) határozza meg.

A norma szerint a műalkotásokkal ellátott helyiség / szekrény relatív páratartalmát az úgynevezett történelmi éghajlat alapján kell meghatározni, amelyhez a tárgyak már hosszabb ideje hozzászoktak. A történelmi éghajlat, azaz a relatív páratartalom és hőmérséklet tartománya, amelyben a kiállított tárgyakat káros hatások nélkül tárolták és ez legalább 12 hónapig végzett mérések alapján határozható meg. A történelmi klímát elemezve figyelembe kell venni a páratartalom évszakos változásait, pl. a fűtési időszak miatt.

A történelmi éghajlatot három paraméter írja le:

  • A relatív páratartalom átlagos értéke – az összes mérés számtani átlaga (az összes relatív páratartalom-mérés összege elosztva a mérések számával). A méréseknek egész évről kell származnia. Az évszakos változások meghatározásához ki kell számítani az egyes hónapok átlagértékét.
  • Középpontos mozgóátlag (mind a hőmérséklet, mind a páratartalom) – mozgóátlag 30 napból számítva (egy adott nap átlagához az előző két hét és a nap előtti két hét méréseit vesszük figyelembe)
  • Rövid idejű ingadozások (mind a hőmérséklet, mind a páratartalom) – különbségek a napi mérések és az ezekre a napokra számított megfelelő középre mozgó átlagok között.

A fenti számításokból kapott értékek leírják a történelmi éghajlatot, amelyhez a kiállított tárgyakat hozzáigazították. Ezeket a körülményeket a tárgyak tárolására szolgáló helyiségben / szekrényben kell fenntartani. Sőt, ha a relatív páratartalom ingadozása jelentős volt, akkor ezeket minimalizálni kell. A norma előírja, hogy a [-1,5, 1,5] szóráson túli ingadozásokat meg kell szüntetni.

Az adatrögzítők pontosak és megbízhatóak, tartósak és könnyen karbantarthatók.

Biztonságos szoftver titkosított kapcsolatokkal – több mint 300 nagy telepítésben bizonyított, közel 1000 érzékelővel.

Az Efento Cloud használatáért nincs előfizetési díj.

2 év garancia

Gyors és egyszerű kivitelezés

Felügyeleti rendszer előfizetés nélkül

A rendszer a különféle fizikai értékeket mérő Efento vezeték nélküli érzékelőkből, az Efento Gateway-ből (csak Bluetooth Low Energy érzékelőkből) és az Efento Cloud platformból áll.

A platform a teljes rendszer “agya”: tárolja az adatokat, döntéseket hoz az SMS / e-mail értesítések küldéséről és mérési jelentéseket készít.

A platformhoz a világ bármely pontjáról hozzá lehet férni. Mindössze egy számítógépre, okostelefonra vagy táblagépre van szükséged egy ingyenes mobilalkalmazással.
Az Efento Cloud használata előfizetési díjaktól mentes.

          MIT ÉS HOL KELL FIGYELNIE?

Múzeumi szobák

A 19–21 ° C-os hőmérséklet a legjobb kompromisszum a látogatók kényelme és az energiafogyasztásra fordított kiadások között. Amennyiben a helyiség hőmérséklete nem változik gyorsan, akkor az alig befolyásolja a műalkotások állapotát.
Az optimális relatív páratartalom vegyes gyűjtemények esetén 45–55%. A túl magas (65% feletti) relatív páratartalom a penész és gombák szaporodását okozhatja a festményeken, fémmaródást vagy a könyvtár gyűjteményeinek károsodását okozhatja. Másrészt a túl alacsony relatív páratartalom (25% alatt) a higroszkópos víz elvesztéséhez vezet – az anyagok, például a bőr vagy a papír törékenységéhez vezethet, valamint a mechanikai igénybevétel növekedéséhez, különösen a fatermékeknél.

Termékek:
Szerver helyiségek, levéltárak, kazánházak
A műszaki helyiségeket, beleértve a kiszolgáló helyiségeket, az irattárakat vagy a kazánházakat, biztosítani kell a víz ellen, amely a múzeumoknak magas anyagi kárt okozhat, valamint a képekben és nyomdai kiállítási anyagokban pótolhatatlan veszteségeket okozhat.
Energiafogyasztás
Az energiaköltségek jelentős szerepet játszanak a múzeum működtetésének költségeiben. Az Efento impulzusszámlálók a felhőplatformmal kombinálva lehetővé teszik nemcsak az áram, hanem a víz- vagy gázfogyasztás monitorozását is. Ez lehetővé teszi a problémák gyors felismerését, a költségek figyelemmel kísérését és riasztások generálását egy bizonyos fogyasztási szint túllépésekor.

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK