ÜGYFELÜNKRŐL

Izland, az Atlanti-óceán északi részén fekvő északi szigetország, híres geotermikus energiaforrásairól. Az ország egyedülálló elhelyezkedése a Közép-atlanti gerincen, a két tektonikus lemez közötti határon, bőséges hozzáférést biztosít a geotermikus hőhöz. Ezt a geotermikus energiát különböző célokra használják fel, többek között villamosenergia-termelésre és egy rendkívül hatékony, fenntartható melegvíz-rendszer létrehozására, amely az ország szinte valamennyi háztartásának fűtését és melegvíz-ellátását biztosítja.

vista iceland 620x413 1

Az izlandi elosztórendszert úgy tervezték, hogy rendkívül hatékony legyen, és az elosztási folyamat során minimális hőveszteséggel járjon. A meleg vizet minden háztartásba 80-85 Celsius-fok körüli hőmérsékleten szállítják. A csövek is olyan speciális anyagból készülnek, amely ellenáll a magas hőmérsékletnek és a forró víz okozta korróziónak.

Az izlandi melegvíz-rendszer rendkívül fenntartható, mivel megújuló erőforrásra támaszkodik. A rendszer emellett rendkívül költséghatékony is, mivel a fűtés és a meleg víz költsége Izlandon jelentősen alacsonyabb, mint sok más országban.

MEGOLDANDÓ PROBLÉMA / FELADAT

A hatékony és megbízható vízgazdálkodás kulcsfontosságú a melegvíz-elosztó rendszer megfelelő működéséhez. A melegvíz-csövek szivárgásának gyors észlelése kulcsfontosságú a károk, az energiaveszteségek és az esetleges költségek megelőzése, valamint az egész rendszer stabil működésének biztosítása érdekében.

Leak water detection in hotwater boreholes manholes 465x620 1

A közmű falain többszöri elárasztás jelei láthatók.

A melegvíz-elosztó rendszer üzemeltetője számára létfontosságú, hogy a hiba lokalizálásával együtt azonnal észlelje a vízszivárgást és a szivattyú elárasztását. Ennek köszönhetően a javítás gyorsan elvégezhető, korlátozva a meghibásodás költségeit.

MEGOLDÁS

Az Efento izlandi partnere, a Vista az Efento NB-IoT érzékelőin és felhőplatformján alapuló vízszivárgás-érzékelő rendszert tervezett és valósított meg.

Az Efento vezeték nélküli vízszivárgás-jelzőket úgy tervezték, hogy nagy pontossággal észleljék a víz jelenlétét, és könnyen felszerelhetők a melegvíz-rendszer közművekben. Az érzékelők NB-IoT-kapcsolattal vannak felszerelve, amely lehetővé teszi, hogy víz észlelésekor valós idejű riasztásokat küldjenek a központnak, így a vállalat azonnal intézkedhet.

NB IoT Flood sensor IP67 620x401 1

Vezeték nélküli NB-IoT vízszivárgás, vízbetörés érzékelő adatrögzítő. A naplózók felszerelhetők IP67-es burkolattal is.

NB IoT Water rope sesnor IP67 2 620x397 1

NB-IoT szivárgás érzékelő vízköteles adatrögzítő

Az Efento NB-IoT érzékelők a GSM hálózaton keresztül továbbítják az adatokat (Narrowband IoT), és nem igényelnek további eszközöket (router, gateway stb.). Az NB-IoT-nek köszönhetően az eszközök rossz hálózati lefedettségű helyeken (pincékben, közművekben stb.) is működhetnek. Az Efento NB-IoT érzékelők bármilyen felhőplatformmal integrálhatók.

  • Vezető folyadék jelenlétét érzékeli azon a szinten, ahol a szonda van felszerelve.
  • Az érzékelő elküldi az információt a felhőbe, amint vízszivárgást észlel.
  • Szonda hossza: 3m (más hosszúságok is rendelhetők)
  • Az akkumulátorok akár 10 évig tartó karbantartásmentes működést biztosítanak
  • Az NB-IoT-érzékelők az adatokat a mobilhálózaton keresztül küldik az Efento Cloud vagy bármely más felhőplatformra.
  • Az érzékelő konfigurációja távolról módosítható a felhőből vagy egy mobilalkalmazással Bluetooth Low Energy-n keresztül.
  • A készülék 40 000 mérést tárol a memóriájában, amikor a memória betelik, a legrégebbi mérések felülíródnak.

Leak water detection in boreholes manholes 465x620 1

Az NB-IoT szivárgás érzékelő vízköteles adatrögzítőket olyan helyeken használják, ahol az ellenőrizetlen szivárgás nagy károkat okozhat.

Leak water detection in hotwater boreholes 620x465 1

NB-IoT vízbetörés érzékelő, adatrögzítő egy aknában