Történelmi vallási épületek ellenőrzése

ÜGYFELÜNKRŐL

A St. Marien templom Lübeck (Németország) központi protestáns temploma. A „Lübecker Altstadt” világörökség része.

A székesegyház építése 1251-ben kezdődött. Az eredmény egy hatalmas méretű magas, gótikus bazilika lett. A St. Marien templom a világ legmagasabb téglaboltozatával rendelkezik, 38,5 méter. Két tornya körülbelül 125 méter magas.

A két hajó folyosójához 18 különböző kialakítású kápolna kapcsolódik.

MEGOLDANDÓ PROBLÉMA / FELADAT

A következő néhány évben a teljes épület és a műemlék ólomüveg ablakainak általános konzerválását tervezik. A történelmi ólomüveg ablakok professzionális és korszerű konzerválása megköveteli az érzékeny üveg környezeti feltételeinek folyamatos figyelemmel kísérését.
Az ilyen környezeti adatok alapján megfelelő természetvédelmi koncepciók, állagmegóvási anyagok és jövőbeli védelmi rendszerek határozhatók meg, hogy ezek az üveges műalkotások a következő évszázadokat is túléljék, még fokozódó éghajlati problémák idején is.

 

A projekttel megbízott tanácsadóknak megfelelő hőmérséklet- és páratartalom-naplózókat kellett kiválasztaniuk, amelyek lehetővé teszik az ólomüveg felületének hőmérsékletét, valamint a beltéri környezet hőmérséklet és páratartalom folyamatos felügyeletét.
A nagy magasságban elhelyezett berendezésekhez való korlátozott hozzáférés miatt az adatokat közvetlenül a felhőbe kell továbbítani, és a készülék akkumulátorának élettartama legalább öt évig karbantartásmentes működést tesz lehetővé. Ezek az előnyök lehetővé teszik a tanácsadók és az üvegkonzerválók számára, hogy további templomlátogatások nélkül kapjanak jelentést, és minimálisra csökkentsék a költséges elemcserék szükségességét.

MEGOLDÁS

A környezeti feltételek felügyeleti rendszerének telepítését Dr. Ivo Rauch Art Consultancy végezte – független tanácsadó az ólomüveg konzerválásában és kutatásában, különböző kontextusokban és országokban.

Ennek érdekében a cég az Efento NB-IoT adatgyűjtőit telepítette a lübecki középkori katedrális néhány történelmi ablakára. A készülékek mindegyike SIM-kártyával van felszerelve, amely 5 éven keresztül biztosítja az NB-IoT kapcsolatot és lehetővé teszi az adatátvitelt a legtöbb európai országban.

A mért értékek (figyelőegységenként két hőmérséklet- és egy páratartalom-csatorna) közvetlenül az Efento Cloudba kerülnek és ott tárolódnak. Az élő adatokhoz bármikor hozzá lehet férni és a kiválasztott időszakokról jelentéseket lehet készíteni.

EREDMÉNYEK

Ennek köszönhetően a tervezők és ólomüveg-konzervátorok közvetlen és állandó hozzáféréssel rendelkeznek az éghajlati adatokhoz, így folyamatosan nyomon követhetik azokat a környezeti viszonyokat, amelyeknek a történelmi ablakok és a művész által tervezett ólomüvegek ki vannak téve.

 

„Az adatrögzítőket a lübecki középkori Mária-templom néhány történelmi ablakára szereltük fel. A rögzített adatok alapján többek között a harmatpontot számítjuk ki és ellenőrizzük, hogy az üvegfelület mennyire volt hideg a fajlagos harmatpont hőmérséklethez képest. Most már tudjuk például, hogy mekkora páralecsapódásra kell számítanunk az ólomüveg felületén és ehhez tudjuk igazítani a készülő állagmegóvási munka stratégiáját, intézkedéseit.”

 

A fényképeket Dr. Ivo Rauch Art Consultancy készítette.