Efento blog

Mi történt? 2022. január-február hónapokban

Efento NB-IoT naplózók: firmware 6.9 kiadás. Kiadtuk az NB-IoT érzékelők firmware új verzióját. Ebben a kiadásban az új típusú érzékelők támogatását adtuk és javítottunk néhány már megvalósított funkciót. Amennyiben frissíteni szeretné…

Efento NB-IoT naplózók: firmware 6.9 kiadás

Kiadtuk az NB-IoT érzékelők firmware új verzióját. Ebben a kiadásban az új típusú érzékelők támogatását adtuk meg és javítottunk néhány már megvalósított funkciót. Amennyiben frissíteni szeretné naplózóinak firmware-jét 6.9.4-es verzióra, használja az Efento mobilalkalmazást.

 • A Sensirion SHT4x hőmérséklet- és páratartalom-érzékelő támogatása – az ügyfél kérésére most már nagy pontosságú hőmérséklet- és páratartalom-érzékelővel felszerelt NB-IoT adatrögzítőket is tudunk biztosítani. Az érzékelő néhány változatban (SHT40, SHT41, SHT45) már elérhető, és pontosságuk +/- 1% RH páratartalom és +/- 0,1 °C hőmérséklet értéket is elérhetik. Az Efento Loggerekben használt többi érzékelőhöz hasonlóan az SHT4X is gyárilag előkalibrált és nem igényel további kalibrálást a felhasználó részéről.
 • Az új típusú mérések az Efento beltéri levegőminőség érzékelőkbe kerültek be – a következő mérésekhez adtunk támogatást:
  • CO2-ekvivalens – a VOC-koncentráció alapján az érzékelő megbecsüli a CO2-koncentrációt a helyiségben
  • Breath VOC – a VOC-koncentráció alapján az érzékelő megbecsüli az ember által termelt gázok koncentrációját a helyiségben
 • Nyomáskülönbség-érzékelő támogatása – a szomszédos helyiségek nyomásának összehasonlítására szolgál. Korábban ez a fajta érzékelő csak Bluetooth verzióban volt elérhető, most már NB-IoT loggerek is felszerelhetők vele
 • Az NB-IoT modul viselkedésének optimalizálása hálózati kapcsolat hiányában. Az újonnan megvalósított algoritmus csökkenti a kommunikációs kísérletek számát, csökkentve az akkumulátorhasználatot, ha nincs NB-IoT lefedettség azon a helyen, ahol a logger található.
 • Bármilyen típusú vízszivárgás-érzékelő támogatása – módosítottuk a szivárgásszonda meghajtójának viselkedését. A módosítás után a felhasználó bármilyen típusú szivárgásszondát csatlakoztathat és beállíthatja az érzékenységet és a küszöbértéket az érzékelő kalibrációs paramétereiben. Részletek a kezelési útmutatóban találhatók

Efento Mobil alkalmazás

A mobilalkalmazás új kiadása (1.3.11) elérhető a Google Playen. A legfontosabb jellemzők és változások a következők:

 • Támogatás a breath VOC és CO2 egyenértékéhez – az alkalmazás hozzáférhet az adatokhoz, jelentéseket generálhat és módosíthatja az összes beállítás konfigurációját az újonnan hozzáadott méréstípusokhoz.
 • Edge logic szabályok NB-IoT érzékelőkhöz – szabálynaptár és logikai szabályok támogatása (AND operátor), amelyeket a naplózó firmware 6.8-as verziójában adtunk ki:
  • Rule calendar – szabálynaptár – mostantól csak a kiválasztott napokon és időpontokban aktiválható a szabály. Például beállíthat egy szabályt: „Amikor a hőmérséklet hétfőnként 5 °C fölé emelkedik, 10 és 11 óra között, indítsa el az átvitelt a szerver felé”.
  • AND operátor – most már két egyszerű szabályból is fel lehet építeni egy fejlettebb szabályt. Például a „Amikor a hőmérséklet 5 °C alá süllyed, indítsa el az átvitelt a szerver felé” és „Amikor a páratartalom 50% fölé emelkedik, indítsa el az átvitelt a szerver felé” szabályok most összevonhatók egy szabályba, amely mindkét feltételt megkövetelik, teljesíteni kell, mielőtt elindítaná az átvitelt a szerverre („Amikor a hőmérséklet 5 °C alá esik, AND a páratartalom 50% fölé emelkedik, indítsa el az átvitelt a szerverre”). Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fejlettebb logikát építsenek fel és jobban szabályozzák az átviteli triggereket.
 • Hibaelhárítási mód – probléma van az NB-IoT érzékelő hálózathoz csatlakoztatásával? Ebben mi segítünk. Hozzáadtunk egy hibaelhárítási módot, amelyben az érzékelő az NB-IoT kommunikációból származó összes naplót elküldi a mobilalkalmazásnak. A naplók alapján gyorsan megtaláljuk a problémát (rossz beállítások, hálózati elutasítás stb.), és visszajelzést adunk a felhasználónak a megoldás módjáról.
 • Az érzékelő firmware-ének frissítése a 6.9.4-es verzióra – ha bármelyik érzékelő firmware-ének régebbi verziója van, az alkalmazás észleli azt és kéri, hogy frissítse a 6.9.4-es verzióra. A frissítés Bluetooth-on keresztül történik és körülbelül 30 másodpercet vesz igénybe, így ez egy gyors és kényelmes módja annak, hogy eszköze firmware-jét naprakészen tartsa.

Efento Gateway

Az új firmware-verzió kiadásra került (07.03) és már el lett küldve az internethez csatlakozó összes gateway-hez. A firmware a következő változásokat tartalmazza:

 • Hozzáadott támogatás akár hat csatornával rendelkező naplózókhoz
 • Hozzáadott támogatás a beltéri levegőminőség-érzékelőkhöz