Efento blog

Hogyan válasszuk ki a fizikai értékek felügyeleti rendszerét?

A törvényi előírások és a növekvő bérköltségek, amelyek a berendezések műszaki felügyeletéhez kapcsolódnak, erőteljesen megnövelik a hőmérséklet, páratartalom, nyomás, gázok és por jelenlétét ellenőrző automatikus rendszerek terhelését.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a válaszokat a befektetők leggyakrabban feltett kérdéseire a megfelelő felügyeleti megoldás kiválasztásával kapcsolatban.
MILYEN TÍPUSÚ FELÜGYELETI RENDSZER TELEPÍTÉSÉT VÁLASSZAM: KÁBEL ALAPÚT VAGY VEZETÉK NÉLKÜLIT?

A vezeték nélküli megoldást a következők támogatják:

  • lényegesen alacsonyabbak a telepítési költségek,
  • könnyű a szolgáltatás,
  • a nagyobb megbízhatóság kevesebb mechanikus csatlakozással és aktív eszközzel jár.

Jelenleg a vezeték nélküli érzékelők körülbelül 5 évig működnek az akkumulátorokkal, így az áramellátás nem jelenthet problémát.
SZÁMOS VEZETÉK NÉLKÜLI FELÜGYELETI RENDSZER ÉRHETŐ EL A PIACON. MIT KELL FIGYELEMBE VENNI A VÁLASZTÁSKOR?

Először is meg kell jegyezni, hogy az átviteli módszer a vezeték nélküli érzékelőkre vonatkozó szabványokon alapul-e. A vezeték nélküli érzékelőknek átviteli protokollokat kell használniuk, amelyek dedikáltak az érzékelő megoldásokhoz: Bluetooth LE, Zigbee, Sigfox, LoRa, NB-IoT, LTE Cat M. Ezeknek a technikáknak a feltétele a jövőben bizonyítható telepítés megépítése. Jelenleg sok megoldás olyan vezeték nélküli kommunikációs szabványokat alkalmaz, amelyek nem az érzékelő hálózatokhoz vannak adaptálva (pl. WiFi).
NAGYON GYAKRAN A BEFEKTETŐ KÖVETELMÉNYE AZ ADATOK HELYI SZERVEREKEN TÖRTÉNŐ MENTÉSE, VANNAK-E ELŐNYEI EGY ILYEN MEGOLDÁSNAK?

A hátrányokat könnyű megemlíteni, az előnyöket nehéz megtalálni. Az ilyen megoldás kiválasztásával kapcsolatos legfontosabb problémák a következők:

  • a szerverek megvásárlásához kapcsolódó magas telepítési ár
  • a szerverek és szoftverek felügyeletével kapcsolatos költséges műveletek
  • meghibásodás és adatvesztés veszélye
  • probléma a létesítményen kívüli személyek általi felügyelet megszervezésével

VALÓJÁBAN AKKOR MILYEN ELŐNYEI VANNAK A FELHŐPLATFORM HASZNÁLATÁNAK ?

Először is, nem rendelkeznek a fent felsorolt hátrányokkal. Ezenkívül az ilyen rendszerek bevezetésének és üzemeltetésének költségei sokkal alacsonyabbak. Többször találkoztunk a telepítési költségbecslésekkel helyi adattárolás formájában, amelyek akár 10-szer magasabbak voltak, mint a „cloud monitoring”. A felhőalapú telepítések gyakorlatilag karbantartás nélkül működnek, míg a helyi szervereken alapuló rendszerek teljes idejű gondozást igényelnek, különösen a több mint 100 érzékelővel rendelkező telepítéseknél.

A FELHŐALAPÚ RENDSZEREK AZ ELMÚLT ÉVEKBEN EGYRE NÉPSZERŰBBEK LETTEK. VAN-E MÉG VALAMI, AMI GÁTOLJA NÖVEKEDÉSÜKET?

Az elmúlt években megfigyeltük a felhőalapú rendszerek iránti érdeklődés nagymértékű növekedését, ami a megvalósítások többszörös növekedését jelenti. Sajnos sok esetben a befektetők úgy döntenek, hogy egy teljesen új megoldás bevezetése helyett költségesen bővítik a meglévő rendszert. Találkoztunk egy nagy, régi, helyi szervereken alapuló telepítés korszerűsítésére kiírt pályázattal, amelynek összege 100 000 dollár volt, ugyanakkor egy új, megbízhatóbb felhőalapú telepítés felállítása körülbelül 40 000 dollárba kerül és ráadásul még sokkal rövidebb ideig tart a modernizáció. A kérdés az, hogy sok befektető egyszerűen lemásolja a régi RFP-ket – mivel korábban már megvásároltunk egy ilyen rendszert, könnyebb a korábban elkészített dokumentumokat használni, főleg, hogy az ellátási részlegek specialistáinak hiánya nem enged betekintést a modern technikákba.

Egy másik ok a felhőtől való „intézményes” félelem. Miközben nyilvántartást vezetünk a megtakarításokról a bankban, e-mailben vagy fotókon a felhőn, megbízhatatlan helyi rendszereket építünk a hőmérsékleti adatok tárolására. Megfigyeljük azonban, hogy ez gyorsan változik és az intézmények egyre jobban megbíznak a felhőalapú platformokban.
MIT JAVASOLHATUNK AZ AJÁNLATUNKBÓL?

A Bluetooth Low Energy alapú megoldást javasolhatjuk. Vezeték nélküli érzékelőkből, gateway-ből és az Efento Cloud platformból áll. Az érzékelők adatait a gateway-hez továbbítják és onnan közvetlenül a platformra a több szerverből álló „felhőbe”, a biztonság érdekében Európa-szerte. A „felhőben” van szoftver az aktuális paraméterek bármely számítógépen történő megjelenítésére, automatikus jelentések és értesítések generálására e-mailben és SMS-ben. A dedikált mobilalkalmazás lehetővé teszi a „felhő” összes funkciójának használatát a világ bármely pontjáról okostelefonok használatával. Ezt a módot több száz ügyfél használja Lengyelországban, többek között a krakkói Gyermekkórház, a Gyermekegészségügyi Központ, a Pilkington, a Jagiellonian Egyetem, a Wrocławi Katonai Klinikai Kórház és a Zabka üzletek. Ami megkülönböztet minket a versenyképes megoldásoktól, az a platform használatának egyszeri díja. A felhasználó nem fizet ciklikus (előfizetési) díjakat a platform használatáért. A rendszer megvalósításakor egyszeri fizetés lehetővé teszi a felhő korlátlan használatát.

KIPRÓBÁLHATOM A RENDSZERT VÁSÁRLÁS ELŐTT?

Igen, 30 napig ingyen kölcsön veheti az Efento hőmérséklet-érzékelőket és a gateway-t. A telepítés és a konfigurálás önállóan történik, 30 perc és 1,5 óra között. A teljes telepítést és konfigurációt az oktató videóban tekintheti meg.