SZŐLŐÜLTETVÉNYEK FELÜGYELETE

Ügyfél

Lengyelországban több tucat nagy szőlőgazdaság és több száz kisebb van, fehér, vörös és néha rozé bort állítanak elő. Lengyelország, a közvélekedéssel ellentétben, a borok hagyományaival is rendelkezik – Lengyelországban a szőlőültetvények első említése a 12. századra nyúlik vissza, és a Włocławek és Płock régiókra vonatkozik. Jelenleg a leghíresebb szőlőültetvények a Zielona Góra környékén találhatók és a szőlőültetvények fejlesztése elsősorban Lengyelország délkeleti részén történik. Kazimierz, Jasło, Podkarpacie, de Gorzów és Wrocław környékén is – ezek a helyek, ahol a szőlészet jó eredménnyel bír.

Probléma

A szőlőültetvények létrehozásakor vagy működtetésénél döntő fontosságú, hogy megfelelő szőlőfajtát válasszanak, attól függően, hogy milyen környezeti viszonyok vannak a szőlőültetvény helyén. A hőmérsékletnek az ültetett szőlőre gyakorolt hatásának számszerűsítésére a SAT és a GDDC került bevezetésre. Ezeket a paramétereket a hőmérséklet alapján számítják ki (minden olyan nap SAT – összege, amelyben az átlaghőmérséklet meghaladta a 10 Celsius fokot). Mind a SAT, mind a GDDC használható mutatóként a szőlő betakarításakor.

A szőlőültetvény létrehozásakor vagy működtetésénél döntő fontosságú, hogy megfelelő szőlőfajtát válasszanak, attól függően, hogy milyen környezeti viszonyok vannak a szőlőültetvény helyén.

Megoldás

A megfigyelt szőlőültetvényen két külső szondával rendelkező Efento Logger került telepítésre. Az egyik eszköz a földszint közeli értéket méri, a másik 1,5 m-rel a talaj fölött. Annak érdekében, hogy a hőmérséklet megbízható legyen és a napsugárzás ne befolyásolja a hőmérsékletet, a hőmérséklet-érzékelőket speciális napsugárzásvédő pajzsokba helyeztük.
Ezenkívül az Efento Loggereket hermetikus burkolatokba helyeztük, amelyek megvédik őket nedvességtől, a víztől és a kíméletlen téli viszonyoktól.

Az adatok leolvasása az eszköz memóriájából történik, vezeték nélküli módon, okostelefonon vagy táblagépen keresztül, az Efento Logger alkalmazással, amely ingyenesen letölthető a Google Playről. Az érzékelő memóriából származó mérések olvasása után a SAT és a GDDC automatikusan kiszámításra kerül.

Eredmény

Az adatok letöltése után a felhasználók az adott szezonban, egy adott hónapban vagy minden nap kapnak információt a minimális és maximális hőmérsékletről. Ezenkívül az alkalmazás automatikusan kiszámolja a SAT és a GDDC értékeket az egész szezonban és az egyes hónapokban. A naplózó memóriája akár 30 000 mérést is tárolhat, ami lehetővé teszi a hőmérsékletének mérésének rögzítését az évszakban, óránként 3 alkalommal (mérésenként 20 percenként). A letöltés után az adatok exportálhatók .csv fájl formájában, amelyet később importálhatnak, például MS Excel-be. Excel.

Az érzékelők beépített memóriával rendelkeznek, amelyek 28 000 mérést tárolnak
Az alkalmazás automatikusan kiszámítja a szőlőműveléshez elengedhetetlen SAT és GDDC értékeket
Pontos, precíz adatok egy adott helyre

Iratkozzon fel az Efento Cloud ingyenes tesztjeire

Ha nem biztos benne, hogy az Efento Cloud a legjobb megoldás az Ön számára, akkor Efento Gateway-t és két érzékelőt adunk tesztelésre, így láthatja, milyen kényelmes a platformunk.