Szőlőültetvények – éghajlati paraméterek mérése

Az Efento Logger nemrégiben frissített legfontosabb változásai a szőlőtermesztés hasznos statisztikákkal rendelkező jelentések készítésére és megjelenítésére való képességgel rendelkezik. Az Efento Logger legújabb verziójának telepítése után a felhasználó gyorsan és kényelmesen meghatározhatja a termesztési időszak hosszát, a Huglin Indexet, a Cool Night Indexet, valamint a SAT és GDDC értékeket.

Az Efento vezeték nélküli naplózók és az Efento Logger mobil app alkalmazásának előnye, hogy ezeket a paramétereket pontosan azon a helyen határozhatja meg, ahol a borászati létesítményeket tervezik. Gyakran előfordulhat, hogy a terület alakja és sajátosságai, illetve az épületek típusai jelentősen befolyásolhatják az adott hely hőmérséklet-eloszlását. Nem minden törzs fog megfelelő körülmények között növekedni, ezért a szőlőültetvény létrehozásakor vagy telepítésekor érdemes megvizsgálni, hogy az adott helyszín feltételei megfelelnek-e a kiválasztott törzsnek. A gyakorlatban megvalósított összeállítás megtekinthető itt. Az Efento vezeték nélküli hőmérséklet-naplózók 60 000 mérést képes tárolni, ami lehetővé teszi, hogy az egész érzékelőről adatokat gyűjtsön egy tíz perces intervallummal. Miután letöltötte az adatokat a naplózó memóriájából, az Efento Logger mobilalkalmazás kiszámítja:

  • A tenyészidőszak hossza (LGS) az a nap, amelyen az átlagos napi hőmérséklet 10 Celsius fok körül van. A szőlőfajtától függően a régió általában megfelelőnek tekinthető a bortermelésre, ha az LGS-érték nagyobb, mint 182 nap
  • Huglin Index (Huglin Heliothermal Index) az aktív hőmérsékletek összege az április elejétől szeptember végéig tartó időszakban. A HI figyelembe veszi a nap hosszát és az átlagos és a maximális napi hőmérsékletet. 6 klímaosztályra oszlik, nagyon hideg (HI ≤ 1500) és nagyon meleg (HI> 3000) között. A heliotermikus index, amely a levegő hőmérsékletét és szélességét tartalmazza, az egyik leggyakoribb módszer a szőlőtermesztés megfelelő területeinek azonosítására. Az Efento Logger alkalmazás a GPS jelet használja a felhasználó pozíciójának meghatározására és a Huglin index kiszámításához. Ennek eredményeképpen az indexértékek pontosan kiszámításra kerülnek azon a helyen, ahol a szőlőtermesztést tervezik
  • The cool nights index (CNI) az érési potenciál relatív mértékét határozza meg, amely megegyezik a betakarítás előtti hónap átlagos minimális hőmérsékletével. Az északi féltekén: CI = az átlag minimális hőmérséklet szeptemberben, a déli féltekén: CI = az átlagos minimum hőmérséklet márciusban.
  • SAT és GDDC a szezon során meghatározott átlagos napi hőmérsékletek összege, amely az összes nap átlaghőmérsékleti értékének számított, amelyhez legalább 10 Celsius fokot (aktív nap) ért el. A GDDC esetében az aktív napok számát és a 10 Celsius fokot a kapott SAT értékből kell levonni.

Bővebb információ  Efento Logger és vezeték nélküli hőmérséklet loggerek