Hőmérséklet-felügyelet szupermarketekben – NB-IoT

A tárgyak internetének (Internet of Things) elindítása a fizikai mennyiségek megfigyelésére szolgáló mobil rendszerek gyors elterjedését eredményezheti.
A jelek internetes továbbításának két fő technológiai iránya van az Nb-IoT és az LTE Cat M1.
Mind az Nb-IoT, mind az LTE Cat M1 már tesztelési fázisban van, a kereskedelmi hálózatokat rövid időn belül elindítják nagyobb léptékekben.

Telepítés egy szupermarketben Radomban, Lengyelországban

Az NB-IoT alapú hőmérséklet-felügyelet Radom egyik szupermarketében már  indult.

zujnik temperatury

Hőmérséklet-ellenőrzés, felügyelet Efento NB-IoT érzékelővel

Az osztott hűtőrekesszel ellátott szekrényeket és a helyhez kötött hűtőszekrényeket összesen 15 ponton figyelik. A “felhő” adatai online elérhetőek a központ, a szerviz és a raktár személyzete számára. Lehetőség van riasztások és automatikus jelentések készítésére, beleértve az elemzést is. Egy eszköz ára kb. 48.000 Ft. bruttó, egyszeri díj a felhőbe való csatlakozáshoz 16.500 Ft. bruttó, a SIM-kártya várható költsége – 3.800 – 7600 Ft. 5 évre. Az eszköz élettartama – 5 év.
A rendszer telepítési ideje pedig körülbelül 2 óra.

 

Monitorowanie temperatury w supermarkecie

Hőmérséklet-felügyelet NB-IoT érzékelővel hűtőszekrényben

 

Az Nb-IoT-ről

Az NB – IoT kulcsfontosságú technológia a tárgyak internetének fejlesztéséhez, amely lehetővé teszi, hogy több százezer eszközt egyesítsen egy rendszerbe.

Egy film a “Vezeték nélküli érzékelők NB-IoT – működési elvéről”

Az új gerinchálózat legfontosabb előnye a közvetlen kommunikáció lehetősége a végponti eszközökkel, amelyek akár 10 évig is működhetnek az akkumulátorral.

Például a hűtőszekrényekbe helyezett érzékelők az adatokat közvetlenül a bázisállomásokra, majd a “felhőben lévő” platformra továbbítják.
A modern vezeték nélküli érzékelőknek energia-hatékony megoldások szükségesek az érzékelők mérési eredményeinek továbbításához, amelyek lehetővé teszik a nagy és széles hálózatok kiépítését: Bluetooth, NB-IoT, LTE Cat M1. Érdemes megjegyezni, hogy az NB-IoT és az LTE Cat M1 használatával kommunikáló eszközök a licencelt sávot használják, amely gyakorlatilag kiküszöböli az interferencia lehetőségét és biztosítja az adatátvitel nagy megbízhatóságát.


A cloud computing modell használatának előnyei az ipari szektorban (technikai, pénzügyi, szervezeti stb.)


Először is, a felhőalapú megoldások megvalósításával és működésével kapcsolatos költségek jelentősen alacsonyabbak a hagyományos megoldásokhoz képest. Ennek oka az alacsony telepítési költségek és a karbantartás (szerverkezelés, frissítések stb.) a kivitelezése után.

A gyakorlatban azt látjuk, sokkal nagyobb a megbízhatósága a felhő alapú megoldásoknak – A LAN-megoldásokkal induló ügyfeleink inkább a felhőre költöznek, mint éppen fordítva.

Nb-IoT érzékelők

NB-IoT érzékelők kínálata

Az Efento NB-IoT érzékelők az NB-IoT (Narrowband IoT) hálózatot használják, és nem igényelnek további eszközöket (router, gateway stb.). A készüléket két AA elem táplálja, melynek köszönhetően a telepítés nem igényel táp- és jelkábelt. A mérési időszak 1 perctől 10 napig konfigurálható. Ezenkívül beállíthatja az adatátviteli időszakot az Efento Cloud platformra annak érdekében, hogy meghosszabbítsa az eszköz üzemidejét az akkumulátoron. Az érzékelő lehetővé teszi a riasztási küszöbök konfigurálását, amennyiben az meghaladja a beállított értéket azonnali adatátvitelt biztosít az Efento Cloudhoz, függetlenül a beállított átviteli időszaktól.

Az érzékelő Bluetooth Low Energy interfésszel is rendelkezik, amely lehetővé teszi a helyi adatok olvasását egy okostelefon segítségével az Efento Logger alkalmazással és a készülék konfigurációjával anélkül, hogy számítógéphez csatlakoztatná vagy külön illesztőprogramokat telepítene! Az eszköz távolról is konfigurálható az Efento Cloud segítségével.

Az ügyfél kérésére az Efento érzékelők az ISO/IEC 17025 szerinti kalibrációs tanúsítvánnyal is szállíthatók. A vizsgálatokat egy külső méréseket hitelesítő laboratóriumban végezzük laboratóriumi hőmérő segítségével, amelyet a Központi Mérésügyi Hivatal szabványai alapján kalibráltak.

Efento Cloud Platform

Film Efento Cloud – áttörés a hőmérséklet-felügyeletben!

 

Az Efento Cloud olyan szerverplatform, amely összegyűjti és feldolgozza az Efento érzékelők adatait. A platform olyan létesítmények számára készült, ahol tucatnyi, vagy több száz mérési pontra figyelnek, pl. gyógyszergyártók, hűtőházak vagy raktárak. A platformra küldött adatok bármely helyről elküldhetők és webböngészőn keresztül érhetők el. A platform lehetővé teszi az adatok megjelenítését, jelentések létrehozását bármely időszakból, és az SMS/e-mail riasztások konfigurálását. Az Efento Cloudhoz való hozzáférés nem jár visszatérő költségekkel (előfizetés).

HACCP

A hőmérséklet-felügyeletet egy olyan minőségirányítási rendszer írja elő, amely magában foglalja a veszélyelemzést és a kritikus ellenőrzési pontokat (HACCP). Az élelmiszerek és táplálkozás egészségügyi feltételeiről szóló törvény (2003. évi 208. szám, 2020. törvény) módosításáról szóló 2003. október 30-i törvény és annak módosításai szerint minden termeléssel, gyártással foglalkozó üzem köteles a HACCP-rendszer elveit alkalmazni. A rendszer a fenyegetések elemzését és az élelmiszer-termelési folyamat kritikus pontjainak feltüntetését foglalja magában – ezek tartalmazhatnak olyan veszélyeket (biológiai, kémiai, fizikai), amelyek befolyásolják a végtermék egészségre gyakorolt hatását. Ezeket a pontokat kritikus ellenőrzési pontoknak nevezik és azokat állandó felügyeletnek kell alávetni. Hústermelés, feldolgozás és szállítás esetén a kritikus pontok minden olyan helyen megtalálhatók, ahol a hús hőmérséklete megemelkedhet, ami a mikroorganizmusok számának gyors növekedéséhez és következésképpen a hús károsodásához vezethet. Ez leggyakrabban a túl magas tárolási hőmérsékletekkel vagy a hideg lánc megszakításával jár. A HACCP rendszer megvalósítása során meg kell határozni a fenyegetéseket, figyelembe véve azok jelentőségét és előfordulási valószínűségét, a kritikus ellenőrzési pontokat, kritikus feltételeket kell meghatározni, és meg kell határozniuk a kritikus pontok megfigyelésének módszereit. Ily módon a legegyszerűbb meghatározni mind a szükséges hőmérséklet-naplózók számát az üzemben, mind a helyüket, mind a hőmérsékletüket, amelyek meghaladása a riasztás bekapcsolását eredményezi.