Hogyan ne fizesse tízszeresét a hőmérséklet-felügyeletnek?

A létesítmények műszaki felügyeletével kapcsolatos jogi követelmények és a növekvő bérköltségek erőteljesen megnövelik az automatikus hőmérséklet, páratartalom, nyomás, gázok és porok megfigyelő rendszereit.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a válaszokat a befektetők által leggyakrabban feltett kérdésekre a megfelelő felügyeleti megoldás kiválasztásáról.


Milyen típusú megfigyelő rendszert kell választania: vezetékeset vagy vezeték nélkülit?

A vezeték nélküli megoldást a következők támogatják:

  • jelentősen alacsonyabb telepítési költségek,
  • könnyű kiszolgálás,
  • nagyobb megbízhatóság kevesebb mechanikai csatlakozással és aktív eszközzel.

Jelenleg a vezeték nélküli érzékelők kb. 5 éve működnek akkumulátorokkal, tehát az áramellátás nem jelenthet problémát.

Számos vezeték nélküli felügyeleti megoldás érhető el a piacon, de mit kell figyelembe venni a választáskor?

Először is ellenőriznie kell, hogy a rendszerben alkalmazott átviteli technika a vezeték nélküli érzékelők számára kifejlesztett szabványokon alapul-e: Bluetooth LE, Zigbee, Sigfox, LoRa, NB-IoT vagy LTE Cat M. Ezek a technikák lehetővé teszik egy modern és jövőbeni telepítést bővítési lehetőségekkel. Jelenleg számos vezeték nélküli felügyeleti megoldás vezeték nélküli kommunikációs szabványokon alapul, amelyeket nem az érzékelők és az IoT eszközök számára hoztak létre. Pillanatnyilag a vezeték nélküli megfigyelési megoldások között teljesen alkalmatlan erre a célra a legnépszerűbb technika a WiFi.

Nagyon gyakran a befektető követelménye az adatok tárolása a helyi szerverekre. Van-e előnye ennek a megoldásnak?

A hátrányokat könnyű megemlíteni, az előnyöket nehéz megtalálni. Az ilyen megoldás kiválasztásával kapcsolatos legfontosabb problémák a következők:

  • a szerver vásárlásához kapcsolódó magas telepítési ár
  • költséges művelet a szerver és a szoftver felügyeletével kapcsolatban
  • meghibásodás és adatvesztés veszélye
  • problémát jelenthet a létesítményen kívüli emberek felügyelete szervezésében.

És hogyan alapul a megfigyelés az adatgyűjtésben a felhő platformon?

Először is, nem jelentkeznek itt a fent említett hátrányok. Ezen túlmenően az ilyen rendszerek bevezetésének és üzemeltetésének költségei sokkal alacsonyabbak. Számos alkalommal találkoztunk a telepítési költségbecslésekkel helyi adattárolás formájában, amelyek tízszer magasabbak voltak, mint a “felhőben történő megfigyelés”. A felhőalapú telepítések gyakorlatilag nem igényelnek karbantartást, míg a helyi szerverekre épülő rendszerek teljes munkaidős gondoskodást igényelnek a több mint 100 érzékelővel rendelkező telepítéseknél. A “felhőhöz” való csatlakozásnak nem szabad gyakorlatilag kiküszöbölnie az érzékelőt a piacról.

A felhő alapú rendszerek egyre népszerűbbek lettek az elmúlt években. Van-e olyan tényező még, ami gátolja növekedését?

Az utóbbi években megfigyeltük, hogy megnőtt az ügyfelek érdeklődése a felhőalapú rendszer iránt, ami a telepítések többszörös növekedését eredményezte. Sajnos sok esetben a befektetők úgy döntenek, hogy költségesen bővítik a meglévő rendszert egy teljesen új megoldás megvalósítása helyett. Egy nagy, helyi szerverekre épülő telepítés modernizálására irányuló pályázattal találkoztunk, amelynek összege 200 000 dollár volt, míg egy új, megbízhatóbb felhőalapú telepítés 100 000 dollárba kerülne, és sokkal rövidebb ideig tartana, mint annak modernizálása. Sok esetben a befektetők úgy döntenek, hogy ragaszkodnak ahhoz, ami már megvan: korábban már vásároltunk egy ilyen rendszert, könnyebb a korábban elkészített dokumentumok használata, főleg mivel az ellátási osztályok szakembereinek hiánya nem teszi lehetővé a modern technikákba történő betekintést.

Egy másik ok a felhő „intézményes” félelme. Miközben nyilvántartást vezetünk a megtakarításokról a bankban, e-maileket vagy fényképeket a felhőn, megbízhatatlan helyi rendszereket építünk a hőmérsékleti adatok tárolására. Megfigyeltük azonban, hogy ez gyorsan változik, és az intézmények egyre inkább megbíznak a felhőplatformokban.

Mit tudnánk ajánlani kínálatunkból?

Javasolhatunk egy olyan megoldást, amely a Bluetooth Low Energy alapú. Vezeték nélküli érzékelőkből, gateway-ből és felhőplatformból áll. Az érzékelőkből származó adatokat a gateway-re, és innen közvetlenül a több kiszolgálóból álló „felhőben” lévő platformra továbbítjuk az egész Európában található biztonság érdekében. A felhőplatform számos szolgáltatást kínál, többek között: az aktuális és a múltbeli mérések megjelenítését bármilyen számítógépen, amely rendelkezik internet-hozzáféréssel, automatikus jelentéseket és értesítéseket generál e-mailen és SMS-ben. A dedikált mobil alkalmazás lehetővé teszi a „felhő” összes funkciójának a világ bármely pontjáról történő használatát, okostelefon segítségével. Felhő alapú megoldásunkat több száz ügyfél használja, ideértve többek között a krakkói Prokocimi Gyermekkórházat, a Gyermekek Egészségügyi Központját, a Pilkingtonot, a Jagiellonian Egyetemet, a Wrocławi Katonai Klinikai Kórházat és az Żabka üzleteket. Ami megkülönböztet bennünket a versenyképes megoldásoktól, az egyszeri díj a platform használatáért. A felhasználó nem fizet ciklikus (előfizetési) díjat a platform használatáért. Az egyszeri fizetés korlátlanul lehetővé teszi a felhő használatát.

Efento Cloud – hőmérséklet és egyéb fizikai értékek felügyeleti rendszere – Gyakran feltett kérdések