A COVID-19 vakcinák – hogyan kell tároni?

A közelmúltban három gyógyszergyár (Pfizer & BioNTech, Moderna, Astra Zeneca) bejelentette, hogy kifejlesztették és sikeresen tesztelték a 90% feletti hatékonyságú COVID-19 vaccines candidated. Változnak-e a COVID-19 vakcinák (Pfizer) tárolási és szállítási körülményei a ma használt vakcinákhoz képest? Igen. A legfontosabb változás a hőmérséklet, amelyben az oltást tárolni kell. A ma alkalmazott hagyományos oltásoktól eltérően az új, mRNS alapú COVID 19 vakcinákat nagyon alacsony hőmérsékleten, -90 és -60°C között kell tartani. Felolvasztás után az oltóanyagok 2 – 8°C-on legfeljebb öt napig (120 órán át) tárolhatók.

Kihívások

2021-ben a szakértők arra számítanak, hogy a gyógyszergyárak körülbelül 10 milliárd COVID-19 vakcinát állítanak elő, és a hideg láncnak képesnek kell lennie kezelni ezt a hatalmas növekedést az oltások mellett, amelyeket már minden évben el kell osztani.

Ezenkívül azoknak a logisztikai vállalatoknak, kórházaknak és egészségügyi intézményeknek, ahol az oltásokat elvégzik, át kell alakítaniuk a hideg láncot, hogy a COVID-19 vakcinákat mélyhűtött állapotban szállítsák és tárolják: -80 és -30°C között, a vakcina típusától függően.

“Olyan oltóanyagról beszélünk, amelyet mínusz 70 vagy 80-nál kell tárolni. Ez óriási logisztikai kérdés nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a nyugati világon kívül is. Nagy orvosi központ vagyunk, és nincs ilyen tároló kapacitásunk. Ez mindenkire igaz lesz. Ez logisztikai akadály.”

Dr Gregory Poland, virológus és vakcinakutató a Mayo Klinikán.

Jelenleg sok vállalat készül a közelgő kihívásokra. Például a UPS óriási fagyasztó tárolóhelyeket épít ki, hogy gyorsan el tudja szállítani az oltóanyagokat az egész világon. Az Egyesült Államokban és Hollandiában épülő létesítményekben összesen 600 mélyhűtő kap helyet, amelyek mindegyikében 48 000 oltóüveg található.

Hogyan szerveződik a COVID-19 mRNS vakcinák tipikus hideglánca?

  1. A vakcinák száraz jéggel töltött hideg dobozokban érkeznek a gyógyszergyárból egy országba. A szárazjég -80°C körüli hőmérsékletet biztosít.

A vakcinákat hűvös, száraz jéggel töltött dobozokban szállítják (forrás: Twitter, Kancelaria Premiera RP)

2. Minden országban az oltóanyagokat az elosztóközpontokban és az alacsony hőmérsékletű fagyasztókban tárolják, -90 és -60°C között.

A Pfizer vakcinákat speciális fagyasztókban -90 és -60C° közötti hőmérsékleten tárolják

A hőmérséklet érzékelő szondáját egy speciális ellenőrző lyukon keresztül helyezzük a fagyasztóba. Ez biztosítja a maximális tömítést és nem befolyásolja a készülék működését

  1. A vakcinákat kórházak és klinikák között osztják szét, amelyek beoltják az embereket. A szállítás során az oltóanyagokat száraz jéggel töltött hűvös dobozokban (-80°C) tartják.
  2. Miután megérkezett a kórházba / klinikára, az oltóanyag normál hűtőszekrényben (2–8°C) legfeljebb öt napig (120 órán át) tárolható.

Hogyan lehet ellenőrizni a COVID-19 vakcinák hőmérsékletét?

Az Efento alacsony hőmérsékletű vezeték nélküli érzékelőket kínál, amelyek akár -200° C hőmérsékletet is képesek figyelemmel kísérni. A naplózók Pt1000 érzékelőn alapulnak, amelyek kiváló pontosságot nyújtanak a mélyfagyasztási hőmérsékleteken. Az érzékelő tipikus pontossága -80°C-on +/- 0,2°C. Az érzékelő szondákat teflonréteg borítja, amely a szélsőséges hőmérséklet hosszú távú hatásai ellen is védelmet biztosít. Az Efento vezeték nélküli alacsony hőmérséklet-érzékelő az összes Efento szoftveralkalmazással együtt működik, beleértve az Efento Cloud és az Efento mobilalkalmazásokat, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy mind a szállítás, mind a tárolás körülményeit figyelemmel kísérjék.

Efento vezeték nélküli alacsony hőmérséklet érzékelő

Miután egy vakcina megérkezett egy kórházba/klinikára, 2-8°C-on legfeljebb öt napig tárolható. Ebben az esetben egy szokásos hőmérséklet-érzékelő használható a hőmérsékletének ellenőrzésére. Az Efento hőmérséklet-érzékelők az összes Efento szoftveralkalmazással működnek, beleértve az Efento Cloud és az Efento mobilalkalmazásokat is, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy mind a szállítási, mind a tárolási körülményeket figyelemmel kísérjék.

Efento Cloud

A vezeték nélküli érzékelő adatai az Efento Cloud platformon tárolhatók. Ez egy IoT platform, amely lehetővé teszi az érzékelők adatainak összegyűjtését, elemzését és megjelenítését, azokból jelentések generálását és a felhasználók értesítését, ha az érzékelők által mért értékek a biztonságos tartományon kívül esnek. Az Efento Cloud az összes Efento érzékelővel működik, függetlenül attól, hogy milyen kommunikációs technológiát használnak. A Platform egy RESTful API-t kínál, amely felhasználható bármely harmadik fél szoftverével történő integrálásához. A felhasználók webböngészőn vagy mobilalkalmazáson keresztül férhetnek hozzá az Efento Cloud szolgáltatáshoz.

Az Efento érzékelők elküldik az adatokat az Efento Cloud platformra, ahol azokat tárolják és elemzik

Kalibrációs tanúsítványok 

Az Efento számos ILAC akkreditált kalibráló laboratóriummal működik együtt. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy kalibrációs tanúsítványokat nyújtsunk az ügyfeleknek, amelyek megerősítik az érzékelők pontosságát alacsony hőmérsékleten. Ezt a nemzetközi/nemzeti előírások előírják a hideglánc-ellenőrző rendszer megfelelő működésének megerősítése érdekében. Tudjon meg többet a kalibrálási tanúsításról tudásbázisunkban.