bg-museum-temperatura

Hőmérséklet és páratartalom

Szigorú ellenőrzés alatt

Nézzen be az E-Boltba

Az Efento Logger egy vezeték nélküli hőmérséklet és páratartalom adatgyűjtő, okostelefonokkal és táblagépekkel kommunikál Bluetooth 4.0 funkcióval. Az adatgyűjtő memóriája akár 28 000 mérést ment, amelyet később vezeték nélkül továbbít egy telefonra vagy tabletre. Az Efento Logger támogatja az ingyenes alkalmazást az Android készülékekre.

Miért az Efento Logger?

 • Könnyű kezelhetőség

  Nincs szüksége bármilyen számítógépre, driverekre, kábelekre

 • Magas memória kapacitás

  Ment akár 28 000 mérést

 • Egyszerű használat

  Hosszú tartománya és hosszú élettartama a vezeték nélküli adatgyűjtőknek

 • Hőmérséklet és a páratartalom regisztrációja

  Vigyáz a műalkotásokra és egyéb kiállítási tárgyakra

Efento Logger funkciók együtt az okostelefonokkal és tabletekkel

A vezeték nélküli kommunikációs technológia használatánál az adatok továbbításához lehetőség van olvasni az adatokat a rögzítőből/adatgyűjtőből a készülékhez való fizikai hozzáférés biztosítása nélkül – felejtse el az adatgyűjtő kihúzását a szekrényből vagy a tárolóból és az csatlakozik a számítógépéhez!

Efento Loggerek rögzítik a hőmérséklet és páratartalom szinteket, amelyek nagyon lényegesek a műtárgyak tárolása és megjelenítése szempontjából, mivel ezek érzékenyek a paraméterek változására.

A megoldás tökéletes a környezeti feltételek felügyeletére a múzeumokban lévő kiállító szekrényekben anélkül, hogy adatgyűjtőket át kellene vinni a mérésekhez. Csak akkor kell a mobilkészülékével egy adatgyűjtőhöz fordulni, amikor az adatokat át kell adni a telefonra vagy tabletre. Egy készülék korlátlan számú adatgyűjtőt támogathat – egyszerűen válasszon ki ezek közül egyet a kijelzőn.

A legkényelmesebb a hőmérséklet és páratartalom adatgyűjtőt használni

Felejtse el a számítógépet, a drivereket, kábeleket!

Nézze meg az oktató videót és láthatja, hogy mennyire könnyű ez

Hőmérséklet és páratartalom a múzeumokban

A hőmérséklet és relatív páratartalom tartományát ahhoz kell igazítani, hogy milyen típusúak a kiállított tárgyak és milyen anyagból készítették. A relatív páratartalom és hőmérséklet meghatározott értékeit ajánlottak a műalkotások számára betartani, amelyek különböző anyagokból vannak megadva, például a tanulmányban „A relatív páratartalom és hőmérséklet elfogadható tartományának meghatározása a múzeumokban és galériákban” – Smithsonian Institution.

HOGYAN VÁLASSZUK KI A MEGFELELŐ HŐMÉRSÉKLETET ÉS PÁRATARTALMAT A MÚZEUMOKBAN?

Általános ajánlások a hőmérséklet és a páratartalom szintekre beltéri környezetben a múzeumok, galériák, tároló területek, levéltárak, könyvtárak, stb számára .:

 • A hőmérséklet 19-21°C-on belül a legjobb kompromisszum a látogatók kényelme és az energiafogyasztási kiadások szempontjából. Ha a helyiség hőmérséklete nem változik gyorsan, alig van hatása a műalkotások állapotára.
 • Az optimális relatív páratartalom a vegyes gyűjteményekre 45-55%. A túl magas relatív páratartalom (65% felett) penészesedést és gombásodást okozhat a festményeken, a fém korróziója vagy károsodás lehet a következménye a könyvtári gyűjteményeknek. Másrészt, a túl alacsony relatív nedvességtartalom (25% alatt), a higroszkópos víz elvesztéséhez vezethet – törékennyé válnak az anyagok, mint a bőr vagy papír, és növekszik a mechanikai igénybevétel, különösen a fa elemek vonatkozásában.

A relatív páratartalom sokkal nagyobb hatást gyakorol a múzeum állapotára, mint a hőmérséklet.

Különösen pusztító a gyors változás a páratartalomban, a szezonális ingadozások kevésbé károsak.

Milyen a megfelelő szintje a relatív páratartalomnak a múzeum kiállító termében?

A hőmérséklet és a relatív páratartalom megfelelő szintjét meghatározza az EN 15757: 2012 (Conservation of Cultural Property – specifikációk a hőmérséklet és relatív páratartalomra, amelyeket korlátoz az éghajlat okozta mechanikai károsodás az organikus higroszkópos anyagokban).

A norma szerint a relatív páratartalmat a szobában/szekrényben a műalkotásokkal kapcsolatban az úgynevezett történelmi klímaviszonyok alapján kell meghatározni, amelyeknél a tárgyakat hosszabb ideig akklimatizálják. A történelmi éghajlat, azaz a relatív páratartalom és hőmérséklet tartománya az, amelyben megmutatkozik miként tárolhatók káros hatások nélkül, miként lehet meghatározni a mérések alapján legalább 12 hónapra. Elemezve a történelmi éghajlatot, figyelembe kell venni a szezonális változásokat a páratartalomban, így például felmelegedés időszaka alatt.

Történelmi éghajlat által leírt három paraméter:

 • A relatív páratartalom átlagos értéke – az összes mérés számtani átlaga (összege az összes relatív páratartalom mérés osztva a mérések számával). A méréseknek az egész évből kell származnia. A szezonális változások meghatározásához ki kell számítani az átlagos értékeket minden hónapban.
 • Központosított mozgási átlag – 30 nap mozgó átlaga (egy adott nap átlaga, az egyik figyelembe veszi a két héttel ezelőtti mérést és a két héttel azelőtti napot)
 • Rövid távú ingadozások – különbségek a napi mérések és megfelelő mozgó átlagok közötti számítások alapján ezekben a napokban.

A kapott értékek a fenti számításokból leírják a történelmi klimatikus viszonyokat, amelyhez a kiállított tárgyak már hozzászoktak. Ilyen körülmények között kell folytatni a szobában/szekrényben a tárolására szolgáló tárgyakat. Mi több, ha a relatív páratartalom ingadozása jelentősebb lett volna, akkor azt minimalizálni kell. A norma meghatározza, hogy bármilyen ingadozása túlnő [-1,5, 1,5] a tartományban, az eltérést meg kell szüntetni.